Sivu 1/1

P: punainen Tunturi Professional

Lähetetty: 11 Heinä 2018, 16:09
Kirjoittaja onre
onre kirjoitti:
26 Kesä 2018, 19:52
Menin ostamaan vaihdevaijeria, mulle myytiin harjoituskilpapyörä. Ei olekaan tuubirenkaista mitään kokemusta entuudestaan.
Näin todellakin kävi, mutta olen vasta nyt ehtinyt aloittamaan tämän kanssa.

Kuva

Yleiskunto on melkoisen ajettu, melkein kaikki oli kuitenkin ehjää kunnes katkaisin etujarrun kiristimen vaihtaessani vaijeria vähemmän ruosteiseen. Taidan illan ratoksi käydä yrittämässä onneani jämän irroituksessa. Kiristin tuntui olevan melko höttöistä materiaalia, sen sijaan se osa, mihin se kiinnittyy, on hemmetin kovan oloinen, eli tämä voi tuurilla mennä aika helpostikin. Aina tämmöiset on lopulta irti saatu.

Runko on Columbus Zeta-putkea ja joku jossain väitti että nämä ovat italialaisia - voisikohan tämä olla omaa sukua Faggin? Muhvit näyttävät samoilta kuin vaikkapa Campione del Mondossa. Campagnolon takanapa, Shimanon "Golden Arrow"-takavaihtaja, Altus-etuvaihtaja, Shimanon etunapa. Tolppa, stemmi ja tanko taisivat kaikki olla SR Sakaeta ja satulan virkaa toimittaa Selle San Marco Concor.

Tämän osalta tulevaisuudensuunnitelma on simppeli - teen tästä sellaisen kuin se olikin. Mahdollisesti liioittelen osien kiillotuksen kanssa. Pelkästään estetiikankin takia tekisi mieli vaihtaa taaksekin Competition.

Jonkunlaisen ensifiiliksen tästä ehti saada sen parin kilometrin matkalla kun ajelin tätä hallille. Veikkaan, että tämä näkee vielä aika paljon maantietä.

Re: P: punainen Tunturi Professional

Lähetetty: 11 Heinä 2018, 23:06
Kirjoittaja Rydis
No niin tätä rakentaessa voi kyllä toteuttaa näkemyksiään. :)

Sulla on tekstiissä paljon mulle avoimia kysymyksiä mutta pari olennaista
" teen tästä sellaisen kuin se olikin" uutena vai sulle tullessa ?
"taaksekin Competition" onko edessä shimano altus napa?

Uutenahan tässä on ollut shimano arabesque ja altus sekoitus

Re: P: punainen Tunturi Professional

Lähetetty: 12 Heinä 2018, 08:39
Kirjoittaja onre
Competitionilla meinasin siis rengasta. Tosin kehätkin on eri paria. Mavic GP4 ja joku muu. Ei vaikuta käyttöön, mutta ottaa silmään.

Mietinkin että tähän on vissiin vaihdeltu palikoita, kun netissä löytyneissä yksilöissä oli tuommoinen kuvailemasi kattaus. Saa nyt nähdä, tehdään nyt purku-putsaus-rasvaus-puunaus-kasaus näillä osilla ja mietitään sitten lisää.

Re: P: punainen Tunturi Professional

Lähetetty: 19 Heinä 2018, 07:31
Kirjoittaja onre
No nyt tämäkin on ajokunnossa taas. Porasin ensin kiristimen vaijerin reikää suuremmaksi, jonka jälkeen viilasin pienellä pyöröviilalla varovasti kunnes kierteenharjat alkoivat pilkistää kaikilta puolilta. Tämän jälkeen kalvoin terävällä piikillä kierteen alusta sen verran lastua pois, että kierretapin sai menemään varmuudella samalle jengalle. Sen jälkeen edettiin kuin kierrettä normaalisti tehden, ja hyvähän siitä tuli. Vaihtelin samaan syssyyn kaikki vaijerit hankkimiini, mutta tyrin sitten sen verran, että katkaisin uuden etujarruvaijerin "kilpapäästä" kun jotenkin kuvittelin kahvoissa olevan retkimallin kiinnityksen. No ei ollut. :mrgreen: Eli nyt mulla on pätkä vaijeria johon ei ole pyörää, hmm...

Uusi kiristin piti saada jostain. Ilmeisesti M6-kierrettä ei nykyvehkeissä ihan hirveästi käytetä, eikä paikallisen auto-moto-fillari-suksikaupan kataloogista löytynyt mitään tämänkokoista kiristintä. Onneksi liike on toiminut karvan päälle 40 vuotta, joten laareja kaivamalla vastaan tuli kuin tulikin oikeanlainen kiristin. Samalla tuli puheeksi tuo etujarruvaijeri. Kellarista löytyikin sitten tämmönen arkisto kaikennäköistä aikanaan myymättä jäänyttä, josta löytyi mm. tämmönen pussi:

Kuva

Joo, tiedän että se on ihan normaali jarruvaijeri, mutta silti huvitti laittaa varaosa suoraan '90-luvun paketista paikalleen.

En tiedä, missä tätä on pidetty ennen kuin tämä mulle tuli, mutta olosuhteet ovat olleet ankarat etenkin jarrukahvojen hupuille. Ne olivat muuttuneet melko muodottomiksi ja vähän tahmeiksi mötiköiksi, joiden elvyttäminen ei tuntunut enää mahdolliselta tehtävältä. Revin kynsillä irti sen, mikä lähti, ja lopun hinkkasin irti rätillä ja asetonilla. Samassa yhteydessä kävi myös ilmi, että käyttämäni halvat mekaanikkohanskat eivät oikein kestä asetonia vaan sulavat kiinni sormiin. :roll: Jarrukahvat ovat 600-Shimanoa. Käykö näihin jotkut nykyään valmistuksessa olevat huput? NOS-huppuja saisi, mutta ei tämä projekti sellaisia oikeasti tarvitse. Käyttökunnostusta, ei entisöintiä.

Ajoin testilenkin epähuomiossa aivan liian pienillä rengaspaineilla, syytän tästä asetonihuuruja. Pikavilkaisulla kehiin ei tullut vahinkoa, mutta takarenkaan liimaus on venttiilin vierestä rahtusen raollaan ja tämä tuntuu ajaessa pompotuksena. En ole varma, että oliko tämä näin jo ennestään. Voiko tälle tehdä mitään?

Mukavahan tällä on ajaa, mitä nyt stonga on vaan aika leveän tuntuinen äkkiseltään mutta siihen tottunee. Harkovalaiseen verrattuna jarrut ovat hemmetin äkäiset ja vaihtajat hämmästyttävän täsmälliset.

Uudet tankonauhat saapuvat perjantaina. Mietin jo vähän avokehiin vaihtamista, mutta saa nyt nähdä. Ajetaan nyt ainakin nämä renkaat ensin kaljuiksi.

Re: P: punainen Tunturi Professional

Lähetetty: 19 Heinä 2018, 22:04
Kirjoittaja Rydis
Heh sulla on kyllä tekemisen vauhti päällä :)
onre kirjoitti:
19 Heinä 2018, 07:31
Käyttökunnostusta, ei entisöintiä
Tässä projektissa hyvä ajatus muuten kustannukset karkaavat. Ja pyörä ei ole harvinaisuus vain kotimaassa kasattu
onre kirjoitti:
19 Heinä 2018, 07:31
liimaus on venttiilin vierestä rahtusen raollaan ja tämä tuntuu ajaessa pompotuksena

Ei pitäisi vaikuttaa onko venttiili pystyssä ja tarkista ihmeessä että ilman paineita että renkaan liimaus on pitävä ! !! !

Jarruista: noi shimano kahvat on vähän hankalan muotoiset eli kaikki kumit ei istu helpompi käyttää ajohanskoja ;)

Odottelen mielekiinnolla kaljuja tuubeja (vink paikata voi myös "litkuilla")